loader image
Zelena rešenja – Vodič za održive stambene zajednice u Novom Sadu

Pokret gorana Novog Sada uz podršku Organizacije za bezbednost i saradnju OEBS objavio je priručnik “Zelena rešenja – Vodič za održive stambene zajednice u Novom Sadu”. U pripremi priručnika su učestvovali naučni saradnici sa Novosadskog univerziteta i stručnjaci iz različitih oblasti održivog razvoja.

Priručnik sadrži korisna rešenja i savete za građane, upravnike stambenih zajednica, arhitekte, građevinske inženjere i urbane planere, o tome kako da život u zajedničkom stanovanju učinimo zdravijim i komfornijim primenjujući principe urbanog dizajna osetljivog na klimu. Uključuje preporuke za racionalnu potrošnju energije i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ukazuje na važnost zaštite zemljišta – moćnog toplotnog izolatora i rezervoara vode, nudi rešenja inspirisana prirodom, kao što su zeleni zidovi i krovovi koji mogu sniziti gradsku temperaturu, a ujedno filtriraju vazduh, poboljšavaju mikroklimu u okolini zgrade i unapređuju zdravlje stanara.

Predstavljanje priručnika
će se održati u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu, Vojvode Putnika 1, u četvrtak, 11. aprila 2024. godine sa početkom u 18.00h, a o sadržaju će govoriti autori.

Slični projekti: