saopštenje

ŠUMA ZOVE NA DIJALOG Akcija sadnje u MZ Pejićevi salaši i Nemanovci

U subotu, 18. decembra 2021. godine, sa početkom u 10 časova održaće se akcija sadnje u MZ Pejićevi salaši i Nemanovci , u blizini Novog Sada.

Organizator akcije je Pokret gorana Novog Sada, a u sadnji će učestvovati MZ Pejićevi salaši, meštani Nemanovaca, volonteri Pokreta gorana Novog Sada i udruženja Dečija ekološka akademija. Biće zasađeno oko 80 sadnica hrasta lužnjaka, poljskog jasena, crnog oraha i divljih krušaka kao zeleni pojas oko sportskih terena u Nemanovcima na zemljištima lošijih kvaliteta. U saradnji sa MZ Pejićevi salaši, u planu je i nastavak sadnje u prolećnom periodu kada će biti ozelenjena javna površina oko Mesne zajednice.

Neposredno pre akcije biće održano predavanje o pravilnom načinu sadnje drveća, kao i o važnosti pošumljavanja, jer je Autonomna pokrajina Vojvodine jedna je od najmanje pošumljenih područja u Evropi. U skladu sa standardima razvijenih zemalja, optimalna površina pod šumom i zaštitnim zasadima je 0,16 hektara po stanovniku. Prema ovom standardu, šume bi u AP Vojvodini trebalo da zauzimaju površinu od oko 308 hiljada hektara, što znači da sada nedostaje oko 170 hiljada hektara novih šuma i zaštitnih zasada.

Sve aktivnosti u okviru projekta su deo programa EKO-SISTEM, koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

ekosistem.mis.org.rs i https://www.mis.org.rs/