Aktuelni projekti/programi

Sasvim prirodna subota

Saznajte ko su Gorani i postanite deo velike goranske priče koja nudi niz mogućnosti i aktivnosti kojima svaki pojedinac može doprineti očuvanju naše planete Zemlje. Pokret gorana Novog Sada ima program za svoje najmlađe članove – Goroljube.

U bilo kom trenutku se možete uključiti se u naš program “Sasvim prirodna subota”!

Učestvujte u seriji neobičnih ekoloških radionica za male pustolove i njihove roditelje. Rezervišite subotu pre podne za avanturističku ekologiju i istražite sa nama gradsku džunglu Novog Sada i okoline.

Omogućite svojim radoznalim mališanima da dožive sve boje Fruške gore, istraže obalu Dunava, čuju brgljeza u Kameničkom parku, pronađu omiljeno stablo u Dunavskom ili iščitaju dnevnik jedne bubamare u Futoškom parku… Otkrićemo zajedno postoji li ptičje mleko, hotel za insekte i doktor za biljke… Oprobaćemo se u baštovanluku, gurmanluku i praviti čajanku. Slavićemo Zelendan i mnogo ćemo se smejati, družiti i uživati!

Dobrodošli su mališani uzrasta od 6 do 10 godina i njihovi roditelji, zaljubljenici u prirodu, ali i svi oni koji to tek treba da postanu.

Postanite Goroljubi!

Uključite se:

  • pišite nam na e-mail office@pokretgorana.org.rs sa naznakom Prijava za Goroljube!
  • javite nam se na 021 451 788, radnim danima od 9 do 15 časova,
  • viber grupa na 060 0523 865,
  • pratite nas na facebook stranici.

 

Goranski Eko Kampovi – GEK

Od 1997. godine, svakog leta tokom raspusta održavamo ekološke kampove za decu osnovnoškolskog uzrasta sa područja Srbije zainteresovanu za prirodu i zaštitu životne sredine.

Cilj sprovođenja programa je pružanje mogućnosti da deca od 6 do 12 godina imaju priliku da kvalitetno provedu svoje slobodno vreme, da upoznaju i zavole prirodu, da se upoznaju sa prirodnim bogatstvima koja se nalaze u njihovom neposrednom okruženju – parkovi grada, izletišta, NP “Fruška gora” i SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit”. Njihova radoznalost, oduševljenje i pozitivna energija pomoći će im da razumeju razne ekološke pojmove i činjenice, a talentovanoj deci za biološke discipline će se omogućiti dodatno učenje u prirodi kroz terenski rad. Svake godine program kampa obogaćujemo novim sadržajima, pustolovinama, zanimljivim saznanjima i kreativnim radionicama. Boraveći u prirodi dete se upoznaje sa živom i neživom prirodom, prirodnim pojavama, životom i radom ljudi, povezanošću biljnog i životinjskog sveta, uočava njenu lepotu i raznovrsnost, a svojom aktivnošću saznaje koliko je ista ta sredina koja je oko nas ugrožena, ko je ugrožava i kako da se angažuje u njenoj zaštiti i očuvanju.

Pratite nas na facebook stranici.

 

Evropski vikend posmatranja ptica

Prvog vikenda u oktobru širom Evrope i Azije tradicionalno se organizuje Evropski vikend posmatranja ptica (“Eurobirdwatch” – EBW), sa više od milion učesnika. Akcija se u Evropi prvi put održala 1993. godine, a u Srbiji prvi put je bila organizovana 2005. godine od strane Lige za ornitološku akciju, Društva za zaštitu ptica i proučavanje ptica Srbije i Pokreta gorana Novog Sada.

Evropski vikend posmatranja ptica svake godine održava se u više od 35 država, a u Srbiji se organizuje na više od 30 lokacija. Jedan od izleta realizujemo u Sremskim Karlovcima u Specijalnom rezervatu prirode “Koviljsko-petrovaradinski rit” u organizaciji Pokreta gorana Novog Sad i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svi rezultati o uočenim vrstama i broju ptica šalju se nacionalnim centrima za Evropski vikend posmatranja ptica koji objedinjene rezultate šalju Evropskom centru Bird Life International.

 

Stopama prvih botaničara

Tokom leta 2011. godine, održan je prvi kamp “Stopama prvih botaničara” koji se od tada održava svake godine. Namenjen je srednjoškolcima sa područja Srbije koji vole biologiju i naučna istraživanja. Cilj ovog kampa je zaštita biodiverziteta i savladavanje osnovnih metoda botaničkih istraživanja. Teme koje se obrađuju na kampu su: naučni rad u biologiji, značaj botaniziranja i njegova uloga u ekologiji, uticaj abiotičkih faktora na formiranje biocenoze, rad na terenu, metode sakupljanja, determinacije, prepariranja i deponovanja biljnog materijala, GIS u biologiji, sistematika…

Od 2016. godine sedmodnevni kamp je pretvoren u edukativne i istraživačke vikend seminare na kojima učestvuju mladi sa teritorije Vojvodine. Cilj je da omogući mladima da kroz neformalno obrazovanje steknu kompetencije na polju botanike, koja je preduslov za proučavanje i aktivnu zaštitu biodiverziteta, a služi i kao alat za edukaciju mladih za samostalan naučni i terenski rad u pomenutom polju. Unapređenjem znanja, veština i vrednosti mladih tokom realizacije programa, polaznici će biti podstaknuti i osnaženi za dalju promociju nauke. Tokom seminara, grupe mladih prolaze kroz faze botaniziranja, terenskog rada, prikupljanja, determinacije i preparacije biljnog materijala, kao i osnova ekologije i zaštite biodiverziteta i procesa digitalizacije centurije Volnijevog herbara, pod stručnim mentorstvom iskusnih terenskih biologa koji su prethodnih godina vodili omladinske edukativne kampove i seminare. Najveći deo programa učesnici provode u prirodi, radeći na terenu, u lokalitetima NP “Fruške gore” i SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit”.

Pratite nas na facebook stranici.

 

Sam svoj solarni majstor

Seminari/obuke su namenjeni građanima svih uzrasta, koji imaju osnovna predznanja iz oblasti zaštite životne sredine sa akcentom na oblast energetske efikasnosti. Ovaj program je nastavak programa na temu energetske efikasnosti koje je Pokret gorana Novog Sada organizovao tokom 2011. godine – godine energetske efikasnosti. Do sada su održane obuke u vidu sedmodnevnih kampova pod nazivom “Solarna akademija” ili kao vikend seminari. Predavači na ovim edukativnim programima su bili Goran Pichler (Energetska edukativna agencija Osijek), Bojan Kovačić (Agencija za energetsku efikasnost), Goran Todorović (Centar “Pasivna kuća”, Beograd) koji su sa učesnicima podelili svoje bogato iskustvo iz oblasti energetske efikasnosti i značaju primene obnovljivih izvora energije. Nakon obuka, učesnici su imali priliku da uz vođstvo stručnih lica, aktivista Pokreta gorana, učestvuju u praktičnoj radionici sastavljanja mini helio elektrane snage 80W i upoznaju se sa principima njenog funkcionisanja.