Uncategorized

Realizovan seminar “Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji – prilika za održivi rast”

U četvrtak, 16.09.2021. godine u 10.00 sati, realizovan je seminar “Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji – prilika za održivi rast”, u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada i Udruženja Zelena dolina, u ime “Zelene stolice”, a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i Grada Novog Sada. Seminar je organizovan putem Zoom platforme, zbog mera predostrožnosti usled pandemije KOVID 19. Pozivu se odazvalo 65 osoba.

Skup je otvorila gđa. Majida Lubura, savetnica u Upravi za zaštitu životne sredine koja je pozdravila prisutne u ime Grada Novog Sada, a nakon njenog obraćanja, prisutnima su se obratile gđa Zuzana Pavlikova, predstavnica Misije OEBS-a i Dušica Milenković, potpredsednica Pokreta gorana Novog Sada. Uvodnim govorima, prisutni su bili upoznati sa radom pomenutih institucija i osnovnim ciljem seminara.

Nakon toga, eminentni stručnjaci iz oblasti cirkularne ekonomije, upoznali su predstavnike državnih organa sa ulogom i značajem cirkularne ekonomije, kao jednim od pet stubova Zelene agende za Zapadni Balkan. Aleksandra Vučinić, Rukovodilac grupe za kružnu i zelenu ekonomiju, Ministarstvo zaštite životne sredine govorila je o prednostima cirkularne ekonomije za uspešan lokalni razvoj i približila temu prisutnima kroz brojne praktične primere i inicijative, na nacionalnom i međunarodnom nivou. Nakon njenog predavanja, bio je emitovan video, čiju je produkciju podržala Misija OEBS-a, o uspešnom cirkularnom poslovanju i primeru dobre prakse proizvodnje olovaka od reciklirane hartije.
Siniša Mitrović, Direktor centra za cirkularnu ekonomiju, Privredna komora Srbije nastavio je sa predavanjem o cirkularnoj ekonomiji kao alatu za promenu poslovanja u lokalnoj zajednici i informisao prisutne o trenutnim preprekama i problemima sa kojima se suočava Republika Srbija u procesu tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji. Gđa. Jana Pavlović, Savetnica za životnu sredinu iz Stalne konferencije gradova i opština, informisala je prisutne o rezultatima analize kapaciteta lokalne samouprave u pogledu stvaranja uslova za prelazak na cirkularnu ekonomiju, koju je izradila njena organizacija. Na kraju seminara, predavanje je održao prof. dr Goran Vujić, profesor Univerziteta u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka i upoznao učesnike seminara sa primerima dobre prakse u primeni cirkularne ekonomije.

Učesnici seminara nisu imali pitanja u vezi sa prethodnim izlaganjima, a zbog probijenog vremenskog roka, nije bio emitovan video o primerima uspešnog cirkularnog poslovanja, takođe podržan od strane Misije OEBS-a.

Seminar je zatvorila Dušica Milenković, koja se zahvalila svim učesnicima, pozivajući ih na dalju saradnju i uputivši im poziv da pogledaju video snimak koji nije emitovan na sajtu Pokreta gorana Novog Sada. Seminar je u celosti snimljen i može se pogledati na pomenutom sajtu Pokreta gorana Novog Sada.
Realizacijom seminara nastavljena je uspešna saradnja između organa vlasti Grada Novog Sada i organizacija koje se bave zaštitom životne sredine u kreiranju lokalnih politika usmerenih ka održivom razvoju.