Edukacija, Program za mlade

Kamp “Stopama prvih botaničara”

Kamp za učenike srednjih škola pod nazivom “Stopama prvih botaničara” biće održan od 11. do 13. juna 2021. godine u Sremskim Karlovcima, u gradu u kome se nalazi najstariji herbar u Srbiji – Herbar Andrije Volnog, koji je ujedno i jedan od najstarijih herbara u Evropi.   
Na kampu će učestvovati učenici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada. Organizator kampa je Pokret gorana Novog Sada u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom – Departmanom za biologiju i ekologiju, a podršku je pružio Grad Novi Sad – Uprava za zaštitu životne sredine. Kamp deo projekta “Prirodne vrednosti Petrovaradina – procena stanja i unapređenjе оčuvanja i zaštite”. Pokret gorana Novog Sada realizuje ovaj program više od 10 godina. Do sada je učestvovalo oko 200 mladih polaznika sa područja Vojvodine. Tako obučeni i motivisani, mladi se lakše i efikasnije uključuju u aktivnu zaštitu biodiverziteta, zaštitu prirode i održivo korišćenje prirodnih resursa. 
Veliki doprinos se ogleda u tome da učesnici, članovi organizacije i naučni radnici direktno učestvuju u popularizaciji i podizanju kvaliteta naučno-istraživačkog rada i povećanju vidljivosti i dostupnosti naučnih informacija.