Edukacija, Goranski Eko Kampovi, Program za decu, Zaštita životne sredine

Istraživači – drvoljub, cvetoljub i prirodoljub

Sa početkom letnjeg raspusta započeli smo našu letnju avanturu, izazove koje smo uspešno savladali, naše Goranske Eko Kampove. Kreativno, poučno, istraživački, drugarski su se proveli naši učesnici na našim Goranskim Eko Kampovima. Imali smo veliku čast da se sa nama i ovog leta druže prošlogodišnji učesnici koji su poveli svoje drugare.

Drvoljub – Čarobni svet šume: letnji kamp koji je održan od 22. do 24. juna. Tokom tri dana Drvoljubi su kroz raznovrsne aktivnosti i zadatke, u ovoj nesvakidašnjoj avanturi zajedno sa nama zavirili u čarobni svet šume NP “Fruške gore”, Dvorske bašte, SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit”. Istraživali smo različite tipove staništa i njihove stanovnike. Upoznali smo se sa drvenastim i zeljastim vrstama našeg područja. Svako je pronašao svoje drvo!

Cvetoljub – Špajz u malom ritu: letnji kamp koji je održan od 03. do 05. jula. Cvetoljubi su saznali koje biljke na obroncima NP “Fruške gore” i SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit” mogu biti istovremeno i jestive i lekovite, kako ih ubrati, pripremiti, probati i dugo ih koristiti. Napravli su sami svoj herbar, čaj, kolač, palačinku, kozmetiku i mnogo drugih korisnih stvari za špajz.

Prirodoljub – tinejdžerski kamp: letnji kamp koji je održan od 30. jula do 01. avgusta. Tokom tri dana, tinejdžeri su boravili u prirodi, uživali u kulturno-istorijskim vrednostima koje pružaju Sremski Karlovci, vožnji katamaranom, druženju. Cilj kampa bio je da se okupe deca sličnog uzrasta i interesovanja, koji pokazuju volju da steknu i usavrše svoja znanja iz botanike, zoologije, ekologije, ali i liderskih veština kako bi jednoga dana postali mladi voditelji kampova za decu i edukatori. Glavni način rada bio je rad u grupama, timski rad, uz malo teorijskih predavanja i mnogo praktičnih iskustava. Putem heurističkog pristupa i igrolikih aktivnosti, učesnici su uspešno dolazili do zaključaka i novih saznanja uživajući u radnoj atmosferi.

Tokom svih ovih kampova smo najviše vremena proveli u prirodi, osluškivali je i uživali u njenim lepotama. Naše avanture su se upotpunile sa novim drugarstvima, zabavom, novim saznanjima i kvalitetnim vremenom.
Sve ove vrednosti, pored roditelja, prepoznala je i Gradska uprava za zaštitu životne sredine koja nas je podržala kroz projekat “Sa Cegerom u prirodu”.