Edukacija, Goranski Eko Kampovi, Program za decu

Istraživači – buboljub, pticoljub i cvetoljub

Našu letnju avanturu smo nastavili, izazove uspešno savladali, i vredno radili kako bismo našim učesnicima Goranskih Eko Kampova pripremili nezaboravna 3 dana letnjeg raspusta. Jedan kamp smo čak i ponovili jer smo imali zainteresovane dece. Svaki kamp smo proveli avanturistički, poučno, zanimljivo, kreativno, veselo, družeći se i stvarajući nova saznanja i drugarstva.

Buboljub – Laka krila, oklop tvrd: letnji kamp koji je održan od 20. do 22. avgusta. Buboljubi su tokom tri dana boravili u prirodi u Sremskim Karlovcima, pored Dunava (istražujući SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit” i Karlovački dunavac). Sasvim prirodno i avanturistički naši Buboljubi su svoje terenske beležnice ispunili novim činjenicima o insektima. Saznali su šta je to entomološka mrežica, kečer i kako se koristi. Upoznali su se sa milionskom grupom bića i razumeli njihov značaj za živi svet na planeti. Napravili su svoj insektarijum i naučili kako da odgaje svog leptira.

Pticoljub – U šumi žbun, a u žbunu kljun: letnji kamp koji je održan od 22. do 24. avgusta. Naši pticoljubi su otkrili odgovor na pitanje zbog čega roda ima dugačak kljun i duge noge? Zašto leti čak u Afriku? Zašto vrabac ima mali kljun, a vetruška kao otvarač za konzerve? Da li se i oni sele? Kako se postaje ornitolog ili čime se on bavi? Uživali smo posmatrajući ptice u SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit” i Karlovačkom dunavcu i naše beležnice smo ispunili sa vrstama koje smo videli. Mnogo kreativnih i zabavnih radionica i igara smo prošli i uživali u druženju.

Cvetoljub – Špajz u malom ritu: još jedan naknadni termin za sve naše zaiteresovane cvetoljube, letnji kamp koji je održan od 25. do 27. avgusta. Cvetoljubi su saznali koje biljke imamo u sklopu SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit” i karlovački dunavac koje mogu biti istovremeno i jestive i lekovite, kako ih ubrati, pripremiti, probati i dugo ih koristiti. Napravli su sami svoj herbar, čaj, testeninu, palačinku, kozmetiku i mnogo drugih korisnih stvari za špajz.

Tokom svih ovih kampova smo najviše vremena proveli u prirodi, osluškivali je i uživali u njenim lepotama. Naše avanture su se upotpunile sa novim drugarstvima, zabavom, novim saznanjima i kvalitetnim vremenom.
Sve ove vrednosti, pored roditelja, prepoznala je i Gradska uprava za zaštitu životne sredine koja nas je podržala kroz projekat “Sa Cegerom u prirodu”.