Edukacija, Urbano zelenilo, Zaštita životne sredine

Evropski dan parkova

Danas proslavljamo Evropski dan parkova koji je proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, sa ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.

Parkovi i brojna druga zaštićena područja pružaju nam brojne prednosti kao što su očuvanje biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, koristi po lokalnu zajednicu i društvo. Veoma je bitno naglasiti da imaju i veliku ulogu i u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi je veoma značajan, prvenstveno zbog zdravlja i pozitivnog uticaja na fizički, društveni, intelektualni razvoj, a zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike je važnosti stvoriti više prilika da građani i građanke borave u prirodi.

Odlučili smo da sa vama podelimo nekoliko zanimljivih činjenica:
dokazano je da aktivnosti na otvorenom i boravak u prirodi poboljšavaju san, smanjuju stres i poboljšavaju raspoloženje, svakodnevne kratke šetnje doprinose fizičkom i mentalnom zdravlju pojedinca, boravkom u prirodi podstičemo produkciju vitamina D, poboljšava nam se vid i delujemo pogodno na ceo organizam, boravak i šetnja u prirodi poboljšava pamćenje, priroda podstiče kreativnost, maštu i sposobnost za rešavanje problema, interakcije i igre u prirodi podrazumevaju mnogo više kretanja, što doprinosi razvoju kičme, povećava cirkulaciju krvi, razvoju motorike i boravak u prirodi za svaku osobu predstavlja jedinstven doživljaj.