Zaštita životne sredine

Svetski dan planete Zemlje

Danas je 22. april – Svetski dan planete Zemlje. Obeležava se u više od 150 zemalja širom sveta da bi se skrenula pažnja javnosti na probleme u životnoj sredini. Ove godine će izostati brojne uobičajene aktivnosti i kampanje za očuvanje planete, ali smo sigurni da su građani više nego ikad svesni posledica nedomaćinskog ponašanja prema resursima na planeti Zemlji.

Imali smo ovih dana dovoljno vremena da shvatimo kakve nam sve dobrobiti Zemlja nudi, koliko nam nedostaje boravak u prirodi, ali i koliko ovo nametnuto socijalno distanciranje prija životnoj sredini. Nije potrebno da budemo stručnjaci da bismo primetili da se kvalitet vazduha popravio. Nismo nestali, samo smo smanjili aktivnosti koje štete prirodi i pomogli joj da lakše krene sa samostalnim oporavkom.

Tragajući za načinima očuvanja prirode, indirektno tražimo načine da živimo bolje sutra! Setimo se da svako ugašeno svetlo kada nam nije potrebno, neupaljeni motor automobila, svaka kap popijene vode iz česme umesto iz flašice i svaki organski proizveden plod omiljenog voća sluti bolju budućnost i nama i Planeti! Učinimo nešto dobro za prirodu.

A kada na posletku sve ovo prođe, priroda je i dalje tu. Nadoknadite prirodnu potrebu za čistim i svežim vazduhom. Zasadite, negujete i zagrlite svoja tri drveta, koja će vam obezbediti dovoljno kiseonika za ceo životni vek.  Provodite više vremena u prirodi – šetajte, planinarite, kampujte, naučite veštine za bezbedan boravak u prirodi i zajedno sa svojom decom, upoznajte biljake i životinje koje nas okružuju.

I neka jedini tragovi koji ostanu za vama budu tragovi stopala kuda ste šetali!

Vaši Gorani.