Edukacija, Program za decu, Program za mlade, Zaštita životne sredine

Evropski dan posmatranja ptica

Pokret gorana Novog Sada u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je obeležio Evropski dan posmatranja ptica u Sremskim Karlovcima, na Karlovačkom dunavcu. Gosti su nam bili učenici OŠ “23. Oktobar” iz Sremskih Karlovaca i mnogi zainteresovani ljubitelji ptica i prirode.

Posmatrali smo reku Dunav, ptice u vazduhu iznad i na obalskom delu reke. Uočeno je veliko prisustvo pataka uz deo Koviljskog rita. Na lokalitetu Karlovački dunavac učesnici su imali prilike da se upoznaju sa vlažnim livadama i barama, kao i vrstama koje ih naseljavaju. Ovde smo skrenuli pažnju učenicima na migratorne vrste i vrste koje ostaju tokom zime, kojom vrstom se hrane i zašto su važna ova staništa.

Drugi deo izleta smo realizovali u Ekološkom centru Radulovački. U okviru ovog dela uradili smo radni listić koji se struktuiran tako da sumira na jedno mesto viđene vrste ptica, sa tačnim unosom broja jedinki. Po principu igrica “Kamen, papir, makaze” smo odigrali igricu “Roda, žaba, komarac”, kako bi ponovili lanac ishrane i istakli važnost međusobnih odnosa u jednoj životnoj zajednici. Usledila nam je igrica “Seoba roda”, koje je imala za cilj da se istakne značaj zaštićenih područja tokom migracije ptica, ali i način života roda.