Edukacija, Goranski Eko Kampovi, Program za decu

Mali istraživači – pticoljub, buboljub i cvetoljub

Sa početkom letnjeg raspusta započeli smo našu letnju avanturu, naše Goranske Eko Kampove. Kreativno, poučno, naučno, istraživački, drugarski su se proveli naši učesnici na našim Goranskim Eko Kampovima. Imali smo veliku čast da se sa nama i ovog leta druže prošlogodišnji učesnici koji su poveli svoje drugare.

Pticoljub – U šumi žbun, a u žbunu kljun: letnji kamp koji je održan od 19. do 21. juna. Naši pticoljubi su otkrili odgovor na pitanje zbog čega roda ima dugačak kljun i duge noge? Zašto leti čak u Afriku? Zašto vrabac ima mali kljun, a vetruška kao otvarač za konzerve? Da li se i oni sele? Kako se postaje ornitolog ili čime se on bavi?

Buboljub – Laka krila, oklop tvrd: letnji kamp koji je održan od 1. do 3. jula. Buboljubi su tokom tri dana boravili u prirodi u Sremskim Karlovcima, na obroncima Fruške gore. Sasvim prirodno i avanturistički naši Buboljubi su svoje terenske beležnice ispuniti novim naučnim činjenicima o insektima i bubicama. Saznali su šta je to entomološka mrežica, kečer? Upoznali su se sa milionskom grupom bića i razumeli njihov značaj za čovečanstvo. Napravili su svoj insektarijum i naučili kako da odgaje svog leptira.

Cvetoljub – Špajz u malom ritu: letnji kamp koji je održan od 17. do 19. jula. Cvetoljubi su saznali koje biljke na obroncima NP “Fruške gore” i SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit” mogu biti istovremeno i jestive i lekovite, kako ih ubrati, pripremiti, probati i dugo ih koristiti. Napravli su sami svoj herbar, čaj, testeninu, palačinku, kozmetiku i mnogo drugih korisnih stvari za špajz.